Kurs kuchni greckiej
Nasz kurs KUCHNI GRECKIEJ stworzyliśmy dla osób, które chcą poznawać nowe smaki, nowe kraje, ich tradycje kulinarne poprzez podniebienie.
Nasz trener uczy robienia POTRAW w różnych wariantach, w miłej, ciepłej atmosferze.
Nasz kurs to ciekawa forma relaksu i spędzania wolnego czasu. To także satysfakcja i podziw w oczach rodziny, przyjaciół, współpracowników.
Nasz kurs kończy się prawdziwą ucztą, w czasie której będziesz delektować się przygotowanymi specjałami w doborowym towarzystwie.
Czas szkolenia – 12 godzin
Koszt szkolenia – 399 zł
Na zakończenie kursu każdu uczestnik otrzyma certyfikat i zaświadczenie na druku MEN (Ministerstwa Edukacji Narodowej).
Nasze propozycje kulinarne
- TZATZIKI – najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej
- DOLMADES – gołąbki z liści winogron z sosem jogurtowym
- MUSAKA – zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażana, sosu pomidorowego
- BARANINA PO GRECKU
- KEFTEDES – greckie ziołowe klopsiki
- CHORIATIKI – wiejska sałatka grecka
- TATAR PO GRECKU Z ŁOSOSIA NA SAŁATCE Z OGÓRKA
- BAKLAVA (BAKŁAWA) – najpopularniejsze ciasto w kuchni greckiej
… powyższa lista jest elastyczna, MOŻEMY DOPASOWAĆ JĄ do propozycji i oczekiwań Naszych kursanów…
…kilka słów o kuchni greckiej…
Grecja to kraj, o niezwykle bogatej kulturze i sztuce. To co greccy klasycy stworzyli w architekturze, rzeźbie jak i literaturze miało swoją kontynuację w wielu późniejszych epokach. Dzisiaj Grecja nadal szczyci się swoimi zabytkami,
przepięknymi widokami, ale również kuchnią, która uchodzi za jedną z najlepszych na świecie i przyciąga rzesze jej amatorów. Jedzenie w starożytnej Grecji miało również podłoże religijne i często rozmaite dania składano w ofierze greckim bóstwom.
Kuchnia Grecka charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemno-morskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół).
Do Grecji można się wybrać dla podratowania zdrowia. Grecja podzielona jest na różne regiony: Attykę, Grecję Środkową, Macedonię Środkową. Kretę, Macedonię Wschodnia i Trajcę, Epir, Wyspy Jońskie, Wyspy Egejskie Północne, Peloponez, Wyspy Egejskie Południowe, Tesalię, Grecję Zachodnią Macedonię Zachodnią, a każdy z nich ma swoje własne tradycje kulinarne.
Tak np. w Attyce słynne są gołąbki zawijane w liście winogron, zwane dolmades. Popularna jest także musaka – danie z zapiekanych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego, czy tiropita, czyli placek z nadzieniem z sera feta. Rejon Wysp Jońskich to królestwo owoców morza i ryb, a także makaronu, który tutaj rozsławili Włosi. Kreta z kolei słynie z bardzo intensywnie przyprawionych potraw. Kreteńczycy zjadają również duże ilości wieprzowiny, a najbardziej popularnym daniem z wykorzystaniem wieprzowiny jest choirino kritiko – grube pieczone kotlety wieprzowe.
Tradycyjny grecki posiłek nie może obejść się bez przekąsek – mezedes. Są to zazwyczaj rozmaite greckie sery, pieczywo, które dodawane jest niemalże do każdego posiłku i uważane za istotę pożywienia oraz pasty do chleba. Generalną zasadą, która musi być spełniona, jest dostatecznie ostry smak przekąski, aby pobudzała apetyt. Do najbardziej popularnych przekąsek zalicza się:
- kolokithakia tyganita – kabaczki smażone, piperies tyganites – paprykę smażoną,
- skordalia – czyli pastę czosnkowo-fasolową do pieczywa, tzatziki – pastę czosnkową z ogórkami i miętą, oraz wspaniałą grecką fetę.
Do wspomnianych wyżej przystawek, pieczywa i sałatek podaje się rozmaite sosy. Wśród najpopularniejszych znajdziemy:
- ladolemono czyli sos oliwno- cytrynowy,
- sos pomidorowy mięsny i bezmięsny
- sos czosnkowy
Bardzo ważną częścią składową dań greckich są rozmaite placki-pites, przygotowywane na bazie ciasta filo – przypominającego ciasto francuskie. Placki podawane są z rozmaitymi farszami. Prawdziwym rarytasem są placki serowe – tiropita na bazie sera feta, placki szpinakowe – spanakopita, czy placki z niezwykle popularnych w Grecji kabaczków. Grecy również lubują się w zupach – supa, które traktuje się jako pożywne danie, gdyż zazwyczaj są przygotowywane na bazie sycących składników: grochu, fasoli, soczewicy z dodatkiem mięs, np. fasolada czy rewithia supa. Popularna jest także zupa mięsna – krestosupa na bazie wołowiny i ryżu.