Kurs kuchni chińskiej

Nasz kurs KUCHNI CHIŃSKIEJ stworzyliśmy dla osób, które chcą poznawać nowe smaki, nowe kraje, ich tradycje kulinarne poprzez podniebienie.

Nasz trener uczy robienia POTRAW w różnych wariantach, w miłej, ciepłej atmosferze.

Nasz kurs to ciekawa forma relaksu i spędzania wolnego czasu. To także satysfakcja i podziw w oczach rodziny, przyjaciół, współpracowników.

Nasz kurs kończy się prawdziwą ucztą, w czasie której będziesz delektować się przygotowanymi specjałami w doborowym towarzystwie.

Czas szkolenia - 12 godzin

Koszt szkolenia - 300 zł

Na zakończenie kursu każdu uczestnik otrzyma certyfikat i zaświadczenie na druku MEN (Ministerstwa Edukacji Narodowej).

Nasze propozycje kulinarne

  • zupa z makaronem, limonką i pieprzem syczuańskim – rozgrzewająca zupa chińska
  • stir-fry z kurczakiem w pieprzu syczuańskim z sosem sojowym
  • kurczak w sosie z octem ryżowym
  • sajgonki na różne sposoby
  • wołowina w sosie ostrygowym
  • pikantne krewetki po chińsku
  • mapo tofu
  • ananas w cieście

… powyższa lista jest elastyczna, MOŻEMY DOPASOWAĆ JĄ do propozycji i oczekiwań Naszych kursanów…

…kilka słów o kuchni chińskiej…

Chińczycy łączą składniki zgodnie z zasadami równowagi yin-yang. w każdym posiłku musi być zachowana równowaga między składnikami yin o działaniu chłodzącym (warzywa i owoce), a yang o działaniu rozgrzewającym (smażone i pikantne).

Kuchnię chińską da się podzielić na 4 regiony:
1.   północną – kuchnię Pekinu; 
2.  wschodnią – kuchnię Szanghaju; 
3.  zachodnią – kuchnię Seczuanu i prowincji Hunan;
4.  południową – kuchnię kantońską (Dim Sum) 

Kuchnia chińska jest sztuką. Łączy w sobie bardzo wiele elementów, skupia się nie tylko na pożywnych i smacznych potrawach, ale także na sposobie ich przyrządzania i ich wyglądzie na talerzu. Ponadto każda chińska potrawa to różnorodność składników, podobnie jak same Chiny – słodkie miesza się z kwaśnym, chrupiące z miękkim, a suche z soczystym. To właśnie dlatego kuchnia chińska jest tak charakterystyczna, oryginalna i smaczna.

Wyróżnić tu możemy 4 najbardziej charakterystyczne smaki kuchni chińskiej: słony, słodki, kwaśny i ostry.
Na każdą tradycyjną chińską potrawę składają się dwa podstawowe elementy.
– pierwszy z nich to przede wszystkim ryż lub makaron,
– drugi stanowią ryby oraz warzywa.
Co ciekawe, mięso stanowi jedynie dodatek do dań. Ciekawe i charakterystyczne jest również spożywanie chińskich potraw o twardszej konsystencji pałeczkami, zupy natomiast spożywa się ceramicznymi łyżkami. W żadnym wypadku nie należy używać sztućców.

Close Menu