kuchnia chinska - Edugika - Centrum Szkoleniowe

Idź do spisu treści

Menu główne:

 


KURS KUCHNI CHIŃSKIEJ

 

Nasz kurs KUCHNI CHIŃSKIEJ stworzyliśmy dla osób, które chcą poznawać nowe smaki, nowe kraje, ich tradycje kulinarne poprzez podniebienie.
Nasz trener uczy robienia POTRAW w różnych wariantach, w miłej, ciepłej atmosferze.
Nasz kurs to ciekawa forma relaksu i spędzania wolnego czasu. To także satysfakcja i podziw w oczach rodziny, przyjaciół, współpracowników.
Nasz kurs kończy się prawdziwą ucztą, w czasie której będziesz delektować się przygotowanymi specjałami w doborowym towarzystwie.

Czas szkolenia - 12 godzin

Koszt szkolenia -  300 zł

Na zakończenie kursu każdu uczestnik otrzyma certyfikat i zaświadczenie na druku MEN (Ministerstwa Edukacji Narodowej).

NASZE PROPOZYCJE KULINARNE:


  • ZUPA Z MAKARONEM, LIMONKĄ I PIEPRZEM SYCZUAŃSKIM - rozgrzewająca zupa chińska

  • STIR-FRY Z KURCZAKIEM W PIEPRZU SYCZUAŃSKIM Z SOSEM SOJOWYM

  • KURCZAK W SOSIE Z OCTEM RYŻOWYM

  • SAJGONKI NA RÓZNE SPOSOBY

  • WOŁOWINA W SOSIE OSTRYGOWYM

  • PIKANTNE KREWETKI PO CHIŃSKU

  • MAPO TOFU

  • ANANAS W CIEŚCIE


... powyższa lista jest elastyczna, MOŻEMY DOPASOWAĆ JĄ do propozycji i oczekiwań Naszych kursanów...



... kilka słów o kchni chińskiej ...

CHIŃCZYCY ŁĄCZĄ SKŁADNIKI ZGODNIE Z ZASADAMI RÓWNOWAGI YIN-YANG. W KAŻDYM POSIŁKU MUSI BYĆ ZACHOWANA RÓWNOWAGA MIĘDZY SKŁADNIKAMI YIN O DZIAŁANIU CHŁODZĄCYM (WARZYWA I OWOCE), A YANG O DZIAŁANIU ROZGRZEWAJĄCYM (SMAŻONE I PIKANTNE).

Kuchnię chińską da się podzielić na 4 regiony:
1.   północną - kuchnię Pekinu;
2.  wschodnią - kuchnię Szanghaju;
3.  zachodnią - kuchnię Seczuanu i prowincji Hunan;
4.  południową - kuchnię kantońską (Dim Sum);

Kuchnia chińska jest sztuką. Łączy w sobie bardzo wiele elementów, skupia się nie tylko na pożywnych i smacznych potrawach, ale także na sposobie ich przyrządzania i ich wyglądzie na talerzu. Ponadto każda chińska potrawa to różnorodność składników, podobnie jak same Chiny - słodkie miesza się z kwaśnym, chrupiące z miękkim, a suche z soczystym. To właśnie dlatego kuchnia chińska jest tak charakterystyczna, oryginalna i smaczna.

Wyróżnić tu możemy 4 najbardziej charakterystyczne smaki kuchni chińskiej: słony, słodki, kwaśny i ostry.
Na każdą tradycyjną chińską potrawę składają się dwa podstawowe elementy.
- pierwszy z nich to przede wszystkim ryż lub makaron,
- drugi stanowią ryby oraz warzywa.
Co ciekawe, mięso stanowi jedynie dodatek do dań. Ciekawe i charakterystyczne jest również spożywanie chińskich potraw o twardszej konsystencji pałeczkami, zupy natomiast spożywa się ceramicznymi łyżkami. W żadnym wypadku nie należy używać sztućców.


ZAPISY: E-MAIL LUB TELEFON

!!! SERDECZNIE ZAPRASZAMY !!!

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego